БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е22 Книга „Заследи ме” од Јордан Коцевски

Буккастот (Bookcast) Книжевни разговори со Анде, е замислен како неделна подкаст емисија, во која ќе слушнете и видите негови интервјуа спроведени со еминентни но и нови писатели, книжевни работници, издавачи и љубители на книжевниот збор, со цел да продолжиме со активности помеѓу нашата читателска публика во времиња во кои повеќето настани од разбирливи причини се префрлуваат online.

Автор и водител:
АНДЕ Д: ЈАНКОВ
е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин:
ЈОРДАН КОЦЕВСКИ (1983, Охрид)

Горд татко на 2 деца, докторирал на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид. Ра­боти како туристички водич, додека се обидува да го остави својот печат и како писател.
Првата книга, збирката раскази „Време за живеење“, ја има објавено во 2001 г.
Неговата стрип-антологија во коавторство со Дарко Богданов, „Мрак Хумор Тишина“ излезе од печат во 2014 г., а со истиот илустратор ја издаде и првата графичка новела „Витези од соседството“ во 2016 г.
Добитник е на две награди за стрипот „Our Eden“, додека него­вата книга „Прозорецот“ беше наградена и објавена во електрон­ска форма од страна на „Фондација Македоника“ во 2016 г.
Неговите кратки стрипови, како сценарист, се објавени во по­веќе списанија за стрип во земјата и во странство. Автор е и на триесетина научни и стручни трудови од областа на туризмот и угостителството.
Тој е главен и одговорен уредник на „(е)Лит“, електронско спи­сание за книжевност и друга уметност.
Првиот роман “Тегли” е објавен во 2021година од ПНВ Публикации.

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е21 разговор со НАДЕ ЦВЕТКОВСКА од Книжарница БЕЈКЕР СТРИТ

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин: НАДЕ ЦВЕТКОВСКА

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е20 книга “Мојата љубов Никола Тесла“ од АНА АТАНАСКОВИЌ

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.


Гостин: АНА АТАНАСКОВИЌ
Ана Атанасковиќ е писателка со стил.
Родена е во Крушевац во 1973 година.
Дипломирала англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Белград.
Од 1992 година живее во Белград.
Таа е автор на следните книги:
збирка раскази „Белградски мајски приказни“ (Книжевна младина на Србија, 2006)
роман „Дует на душите“ (Магнет, 2008)
роман „Јелена Анжујска“ (Прво издание на Феникс Либрис 2009; второ издание Арт Натрон и Кордун од Филаделфија, 2010 година)
роман „Мојата љубов Никола Тесла“ (Smart, 2013)
збирка раскази „Белград е љубов“ (Патување со девет коњи, 2017)
Роман „Кралица на јоргованот“ – дополнето издание на „Јелена Анжујска“ со третина од текстот (Само корак, 2019)
роман „Даворјанка Пауновиќ“ (Блиц, 2020)
ревидирано издание на романот „Љубов моја Никола Тесла“ (Лагуна, 2021). Преведено на македонски јазик (Икона, 2022).
Воведниот дел од романот „Јелена Анжујска“ е вклучен во книгата „Манастир Сопоќани“ во издание на Светигора.
Песни почнала да пишува на факултет, а најмногу се гордее со писмениот испит по англиска книжевност II, кај омилениот професор Слободан Вукобрат, во кој си докажала дека употребата на зборови има моќ.
Својата новинарска кариера ја започна во модниот магазин ELLE.
Таа понатаму пишувала за дипломатскиот магазин VipTripDiplomatic (од првиот до последниот број), во списанијата Vodič za život и Sensa.
Таа пишуваше и за магазинот Beauty & Health.
Била соработник на многу сајтови (хрватски книжевен портал CitajMe, руски портал InSerbia, Esquire, Белградвоживо).
Моментално пишува за Илустрована политика и сајтовите Инфопреводи и Калдрма.
Таа победи на конкурсот за расказ за лаванда организиран од Bonux и списанието Sofia во 2008 година и акцијата за најдобра рецензија на книгата Мојот дедо Луј Витон од Исидора Бјелица организирана од Lisa и списанието IP Laguna во 2010 година.
Таа одржа предавање на тема „Тесла и жените“ во Филаделфија (Празнување на енергетската независност на Тесла, 2010 година), Здружението Милутин Миланковиќ (2014), Центарот Сава (Меѓународен конгрес на Никола Тесла – Историјата на иднината, 2015) и Јабука (2016 година). ) )
Во 2012 година го одбранила магистерскиот труд на Универзитетот Сингидунум на тема Рекламирање и пропаганда во издаваштвото – Студија на случај: Лагуна.
Од 2017 година работи и како копирајтер, на српски и англиски јазик. Тој пишува копии / содржини / креативни текстови за сајтови, маркетинг агенции и реномирани компании (на пример, Супер Веро).
Во 2019 година, таа ја основа Фејсбук страницата Само воли (Само сакај) – Ана Атанасковиќ – Само воли, страницата на Инстаграм @ samo.voli – Само воли и го лансираше својот подкаст – продолжение на книгата и приказната од оваа страница во аудио форма – Белград е љубов. Тој верува во Бог, љубов и слобода.

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е19 книга “Сите ја сакаат Марта“ од МИРЈАНА ПРОДАНОВА

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин: МИРЈАНА ПРОДАНОВА

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е18 книга “Ноќите кога заспивавме во Помпеја” од ДАВОР СТОЈАНОВСКИ

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин: ДАВОР СТОЈАНОВСКИ
Роден на 8.3.1987 во Скопје. Дипломира на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Магистрира на истиот факултет, на студиската програма за Македонска книжевност, со трудот „Историографската метафикција од С до З (Анализа на двете верзии Сестрата на Сигмунд Фројд и Сестрата на Зигмунд Фројд од романот на Гоце Смилевски)“.
Добитник на наградата „Ана Франк“ за театарската пиеса „Буна на времињата“ (2005, Феникс) и на откупната награда на конкурсот за краток расказ на Нова Македонија за расказот „Соба со тенки ѕидови (Сонувајќи го Цејлон)“ (2011).
Неговиот прв роман, „Ненасловена месечева соната“ (2013, Или-или) влезе во потесниот избор со четири други романи, за наградата Роман на годината на Утрински весник.
Неговиот втор роман, „Собирачи на пепел“ (2016, Или-или) ја доби наградата Роман на годината на Утрински Весник. Двата романи се преведени и објавени на бугарски јазик.
Пишува во речиси сите книжевни жанрови. Дел од неговото творештво е објавен во домашни и во странски антологии и книжевни списанија.
Се занимава и со музика. Членувал во бендот Foolish Green со кои го објавува албумот Escape (2013).
Работел како копирајтер во маркетинг-агенција и како уредник во издавачка куќа.
Моментно преведува од словенечки на македонски. Досега се објавени преводи на четири словенечки сликовници, меѓу кои и „Maček Muri“ („Мачорот Мури“) на Каетан Кович (2016, Темплум).
Живее во Австрија.

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е17 книга “Ден за одмазда“ од ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин: ИВИЦА ЧЕЛИКОВИЌ (1962, Скопје).
Поет, раскажувач и преведувач.
Завршил Интердисциплинарни студии по новинарство.
Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1990 година.
Од 2003 година е член на Сојузот на шведските писатели.
Бил вработен во Македонската радио-телевизија (МРТВ) како новинар и уредник (1985-1990).
Од 1990 година живее и работи во Гетеборг, Шведска.
Ја уредувал програмата на Радио Гетеборг за слушатели од подрачјето на поранешна Југославија во периодот 1991-1993 година. Во 1993 година ја покренува радио-емисијата “Македонски глас“ на локалната мрежа во Гетеборг.
Бил дописник на Македонската радио-телевизија (МРТВ) од Шведска и Скандинавија во периодот 1991-2005 година. Бил уредник на списанието „Македонски весник“, орган на Македонскиот сојуз, во периодот 1996-2006 година.
Во 1999-2000 година студирал на Институтот за масовни медиуми и комуникации при Универзитетот во Гетеборг. Од 2000 до 2008 година соработувал како фриланс новинар со неколку шведски весници („Метро“, „Сити Гетеборг“, „Сју дагар“).
Моментно работи како генерален секретар на Македонскиот сојуз во Шведска (МС) и одговорен е за веб-страницата на МС. Работи и како преведувач од македонски на шведски и обратно.
Бил во придружба на шведските академици и членови на Нобеловиот комитет, Торгни Линдгрен и Катарина Фростенсон, при нивните посети во Македонија и разговорите во МАНУ. Учествувал и во повеќе други проекти во разни области, со кои е реализирана соработка меѓу институции и организации во Шведска и Македонија. Иницијатор е на низа активности и манифестации со кои во изминатите две децении е презентирана и афирмирана македонската култура во Шведска.
Автор е на стихозбирките:
„Школки во рацете“ (1990),
„Долги граници со небото“ (1992),
„Метаморфози на патот“ (2002),
„Возови во пајакова мрежа“ (2006),
„Праг и огледало“ (2008),
„Во ѕидот знак“ (2010),
„Сенки на северот“ (поетски избор, 2013),
„Во друга светлина“ (2015).
Автор е на романите:
„Зад источната линија“ (2004),
„Седмиот ден“ (2014)
„Војници со гумени чизми“ (2016)
„Луѓе без минато“ (2018)
„Ден за одмзада“ (2022)
Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои Млада Струга, Златно перо, Иселеничка грамота, Стојан Христов и Стале Попов.

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е16 книга “Деса“ од ИВАНА ТРАЈАНОСКА

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин: ИВАНА ТРАЈАНОСКА (1981 година, Скопје)
Универзитетска професорка, книжевна истражувачка и критичарка, преведувачка и писателка.
Додипломските студии по англиски јазик и книжевност со француски јазик и книжевност ги завршува на Флилошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје.
Постдипломските и докторските студии ги завршува на Универзитетот Пол Валери-Монпелје 3, во Фрнција, во областа на англистиката.
Докторира во 2014 година на тема „Улогата на музката во романот Аџилак на Дороти Ричардсон“ со највисоки почести.
Дваесет години работи како професор по англиски и француски јазик.
Од 2008 година предава англиска книжевност, академско пишување и интеркултурна комуникација на Универзитетот Американ Колеџ Скопје.
Во 2008 година го објавува својот прв роман Разгледници во издание на Арт и Арт.
Објавува и кратка проза во македонски и интернационални литературни списанија.
Има објавено повеќе стручни и научни трудови на македонски, француски и англиски јазик во меѓународни списанија и зборници на теми од книжевноста, особено интердисплинарноста и интермедијалноста во англиската книжевност од почетокот на дваесетиот век, и наставата по англиски јазик.
Одржала повеќе гостински предавања на унивезитети во странство како Новиот бугарски универзитет (Бугарија), Државниот колеџ во Кросно (Полска), Уралскиот државен педагошки универзитет (Русија), Университетот во Келн (Германија), Политехничкиот универзитет во Темишвар (Романија) и други.
Член е на повеќе здруженија меѓу кои и Меѓународната асоцијација за реч и музика. Во 2017 е објавен првиот нејзин книжевен превод од француски на македонски јазик на романот Јастребот од Мае на францускиот писател и добитник на наградата Гонкур, Жан Кариер.
Во 2020 година нејзиниот необјавен ракопис на романот Деса е одбран за објавување со сребрен печат на конкурсот „Пегаз“ во организација на издавачката куќа „Арс Ламина“ и фондацијата „Славко Јаневски“.
Романот Деса влезе во најтесниот избор за наградата Роман на годината за 2021 во организација на фондацијата „Славко Јаневски“.
Ивана Трајаноска е авторка на следните прозни изданија:
– Ивана Трајаноска, Деса, Арс Ламина, Скопје, 2021. (роман)
– Ивана Трајаноска, Извадок од необјавениот роман Деса, Стремеж бр.2 год. 66, Прилеп, 2020.
– Ивана Трајаноска, „Брод кој не плови“, Стремеж бр. 1 год. 66, Прилеп, 2020 (кратка проза).
– Ивана Трајаноска, „Скопје се сеќава“, Сторемеж бр. 1 год. 66, Прилеп, 2020 (кратка проза).
– Ivana Trajanoska, “Stuffed Peppers”, in Stories and Dishes from All Around the World, Greenville, East Carolina University, 2017. (кратка проза)
– Ivana Trajanoska, “Bean Stew”, in Stories and Dishes from All Around the World, Greenville, East Carolina University, 2017. (кратка проза)
– Ivana Trajanoska, “Syrup Cake”, in Stories and Dishes from All Around the World, Greenville, East Carolina University, 2017. (кратка проза)
– Ивана Трајаноска, Разгледници, Скопје, Арт&Арт, 2008. (роман)

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е15 книга “Волшебните прегратки“ од МАРИЈА КОСТАДИНОВСКА

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.


Гостин:
МАРИЈА КОСТАДИНОВСКА (1990 година, Скопје).
Дипломира на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на катедрата за македонски и јужнословенски книжевности.
Со пишување почнува во студентските денови, а во последните неколку години пишува книжевност за деца.
Костадиновска е професионален едриличар и говори англиски, шпански и грчки јазик, а во изминатите години живеела во Шпанија, Италија и на Флорида.
„Вистинска приказна за двете соседни кралства“ (2020) и Волшебните прегратки“ (2021) се нејзини први публикации.
Тие станаа дел од програмата на студиите по детска литература на Филолошкиот факултет во Скопје.

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е14 книга “Денот на црвот“ од СИМОНА ЈОВАНОВСКА

Автор и водител:
<strong>АНДЕ Д. ЈАНКОВ</strong> е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин:

СИМОНА ЈОВАНОВСКА (1985, Гостивар)
Завршува економски Факултет во Скопје.
Мажена, мајка на 2 деца.
Во 2010г. го освои 3то место на конкурс за кус расказ.
Во 2015г. ја објави книгата раскази “Ги најдов во длабокото“ во издание на Или-Или.
Во 2016г. пишува колумни за списанието ИнБар.
Во 2019г. го освои 2то место со расказот “Последниот кат“ на конкурсот од Нова Македонија.
Во 2022г. ја освои наградата Роман на годината за 2021 со книгата “Денот на црвот“.

БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е13 книга “Бунар оловни солзи“ од ЗОРАН МИЛОШЕВСКИ

Автор и водител:
<strong>АНДЕ Д. ЈАНКОВ</strong> е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин:

ЗОРАН МИЛОШЕВСКИ (1981, Битола).
Дипломира на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
Пишува од најрана возраст, но неговите дела ја здогледуваат светлината на денот дури во последните неколку години.
Се истакнува исклучиво како писател на научна фантастика. Во пишувањето сака фантастиката да ја комбинира со периоди од античата историја и така, создава интересни споредби.
Автор е на делата „Сага за Тројство“ ПНВ Публикации 2018 ИСБН: 978-608-4641-77-3 (едно од првите покомплексни научно-фантастични дела досега издадени во Република Македонија) и на првите два дела од серијалот „Последна граница“: „Последна граница-книга прва: Истапени сечила“ – ПНВ Публикации 2019 ИСБН 978-608-265-001-2 и „Последна граница- книга втора: Бунар оловни солзи“ – ПНВ Публикации 2021 ИСБН: 978-608-265-070-8). Третиот дел од серијалот „Последна граница- книга трета: За грст пекол“ треба да излезе во текот на 2022 година.
Серијалот „Последна граница “, се врсти во т.н. социјална научна фантастика (Антиципација).
Моментално работи на четвртиот дел од серијалот, наречен „Последна граница – книга четврта: „Калени во крв“, како и на збирката од кратки научно-фантастични раскази, од кои еден, „Писателот и господинот Смрт“ излезе во третиот бртој на електронското списание „(е)лит“ во февруари 2022 година.
Активно работи на промовирањето на жанрот на научната фантастика во нашата земја.

MKD / EUR
MKD Македонски денар