БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е20 книга “Мојата љубов Никола Тесла“ од АНА АТАНАСКОВИЌ

Автор и водител:
АНДЕ Д. ЈАНКОВ е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.


Гостин: АНА АТАНАСКОВИЌ
Ана Атанасковиќ е писателка со стил.
Родена е во Крушевац во 1973 година.
Дипломирала англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Белград.
Од 1992 година живее во Белград.
Таа е автор на следните книги:
збирка раскази „Белградски мајски приказни“ (Книжевна младина на Србија, 2006)
роман „Дует на душите“ (Магнет, 2008)
роман „Јелена Анжујска“ (Прво издание на Феникс Либрис 2009; второ издание Арт Натрон и Кордун од Филаделфија, 2010 година)
роман „Мојата љубов Никола Тесла“ (Smart, 2013)
збирка раскази „Белград е љубов“ (Патување со девет коњи, 2017)
Роман „Кралица на јоргованот“ – дополнето издание на „Јелена Анжујска“ со третина од текстот (Само корак, 2019)
роман „Даворјанка Пауновиќ“ (Блиц, 2020)
ревидирано издание на романот „Љубов моја Никола Тесла“ (Лагуна, 2021). Преведено на македонски јазик (Икона, 2022).
Воведниот дел од романот „Јелена Анжујска“ е вклучен во книгата „Манастир Сопоќани“ во издание на Светигора.
Песни почнала да пишува на факултет, а најмногу се гордее со писмениот испит по англиска книжевност II, кај омилениот професор Слободан Вукобрат, во кој си докажала дека употребата на зборови има моќ.
Својата новинарска кариера ја започна во модниот магазин ELLE.
Таа понатаму пишувала за дипломатскиот магазин VipTripDiplomatic (од првиот до последниот број), во списанијата Vodič za život и Sensa.
Таа пишуваше и за магазинот Beauty & Health.
Била соработник на многу сајтови (хрватски книжевен портал CitajMe, руски портал InSerbia, Esquire, Белградвоживо).
Моментално пишува за Илустрована политика и сајтовите Инфопреводи и Калдрма.
Таа победи на конкурсот за расказ за лаванда организиран од Bonux и списанието Sofia во 2008 година и акцијата за најдобра рецензија на книгата Мојот дедо Луј Витон од Исидора Бјелица организирана од Lisa и списанието IP Laguna во 2010 година.
Таа одржа предавање на тема „Тесла и жените“ во Филаделфија (Празнување на енергетската независност на Тесла, 2010 година), Здружението Милутин Миланковиќ (2014), Центарот Сава (Меѓународен конгрес на Никола Тесла – Историјата на иднината, 2015) и Јабука (2016 година). ) )
Во 2012 година го одбранила магистерскиот труд на Универзитетот Сингидунум на тема Рекламирање и пропаганда во издаваштвото – Студија на случај: Лагуна.
Од 2017 година работи и како копирајтер, на српски и англиски јазик. Тој пишува копии / содржини / креативни текстови за сајтови, маркетинг агенции и реномирани компании (на пример, Супер Веро).
Во 2019 година, таа ја основа Фејсбук страницата Само воли (Само сакај) – Ана Атанасковиќ – Само воли, страницата на Инстаграм @ samo.voli – Само воли и го лансираше својот подкаст – продолжение на книгата и приказната од оваа страница во аудио форма – Белград е љубов. Тој верува во Бог, љубов и слобода.

MKD / EUR
MKD Македонски денар