БУККАСТ со АНДЕ Д. ЈАНКОВ С3Е14 книга “Денот на црвот“ од СИМОНА ЈОВАНОВСКА

Автор и водител:
<strong>АНДЕ Д. ЈАНКОВ</strong> е роден во престапната 1988 година, (година на првиот компјутерски вирус и година кога фудбалската репрезентација на Холандија за последен пат освојува еден голем интернационален турнир – Европското првенство ’88), уште откако се сеќава за себе покажува интерес за пишаниот збор.
Голем дел од слободното време го поминува читајќи книги од домашната библиотека, со што и се рaѓа неговата љубов кон книжевноста.
Средното образование го завршува во гимназијата „Кочо Рацин” во Велес во 2007 година, по што образованието го продолжува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.
За време на неговите студии прв пат почнува да пишува кратки раскази.
Во јули 2014 година, му се пружа можност да помине две седмици на грчкиот остров Крит, во прекрасниот град Хања, каде и ја добива инспирацијата за да почне да го пишува својот прв роман.
Во септември 2015, романот „Едно лето на Крит” го освојува првото место на конкурсот „Романијада” во организација на издавачката куќа „Култура”.
Наредната година, 2016 (повторно престапна) во февруари, „Едно лето на Крит” ја доживува својата промоција, а првичните реакции на читателите се повеќе од охрабрувачки.
Во 2020 година, го издава својот втор роман, “Виенски Гамбит” во издание на издавачката куќа Антолог.

Гостин:

СИМОНА ЈОВАНОВСКА (1985, Гостивар)
Завршува економски Факултет во Скопје.
Мажена, мајка на 2 деца.
Во 2010г. го освои 3то место на конкурс за кус расказ.
Во 2015г. ја објави книгата раскази “Ги најдов во длабокото“ во издание на Или-Или.
Во 2016г. пишува колумни за списанието ИнБар.
Во 2019г. го освои 2то место со расказот “Последниот кат“ на конкурсот од Нова Македонија.
Во 2022г. ја освои наградата Роман на годината за 2021 со книгата “Денот на црвот“.

MKD / EUR
MKD Македонски денар